V Brně najdete asi všechny typy restaurací a všechny druhy kuchyní. Od tradiční české, přes oblíbenou italskou a asijskou, až po kořeněná indická jídla a populární burgery. Je z čeho vybírat v každé kategorii. My máme rádi japonskou a italskou kuchyni, což se do velké míry odráží i v námi vybraných restauracích, které vám v dnešním článku představíme.
MANYA Sushi & Sake Izakaya
Začneme naším úplným favoritem a jednoznačným vítězem – MANYA. Hned důležitá informace na začátek – bez rezervace se tu neusadíte. Při každé naší návštěvě měli úplně plno, proto rezervujte dopředu! Ideálně pár dní. Hned po příchodu vás přivítá kromě velmi příjemné obsluhy i trendy prostředí. Prostory jsou menší, stejně tak stoly, což ale vůbec neubírá na celkovém zážitku a komfortu vaší večeře.
Pojďme ale k tomu nejdůležitějšímu, jídlu. MANYA sezónně mění své menu, základem však zůstávají předkrmy s rybami, masem, ale i úplně veganské, gyozy, větší jídla rovněž z ryb, masa, i veganská, a nejlepší na konec – sushi.
Při našich návštěvách (a nebylo jich málo), jsme si oblíbili edamame sójové lusky, které jsou úplnou klasikou. Příliš nezasycují před dalšími chody. Výborná je i gyoza, měli jsme variantu s kachnou i s houbami, obě výborné. Jelikož oblibujeme sushi, do MANYE jsme se vybrali hlavně za ním. V Brně je mnoho dobrých restaurací, které nabízejí dobré sushi, ale pokud chcete ochutnat něco jiného než klasické maki a california rolls, určitě navštivte MANYU. Už samotná prezentace na talíři je nápaditá a chutná přesně tak dobře, jak vypadá. Doporučujeme Sake aburi roll, Spicy salmon maki a Nikkey roll. Jídlo jsme zapíjeli japonským ležákem.
Cenově se večeře pro dvě osoby pohybuje kolem 1500 až 2000 Kč. Jde o dražší restauraci, ale určitě stojí za to.
ZAZA
Neapolská pizza přímo v centru Brna? To tedy ano! Autentická, nápaditá, stylová. Taková je ZAZA.
Na výběr máte ze sedmi pizz, což se sice zdá být málo, ale podle nás je to úplně dostačující. Klasická margherita je osobním favoritem již dlouhá léta a v ZAZE je opravdu vynikající. Pizza je akorát velká pro jednu osobu. Těsto je nadýchané, takže se nemusíte bát, že se po návštěvě podniku budete domů kutálet. Pokud rádi experimentujete, ZAZA nabízí i pizzu s lanýžem nebo pistáciovým pestem. Večeři jsme doplnili, jak jinak, Aperolem. A co by to byla návštěva neapolské restaurace bez tiramisu?
Opět si bez rezervace nesednete (možná na baru, kde vám také přinesou pizzu), a cenovka se pro dvě osoby pohybuje kolem 800 až 1000 Kč. A to jen v případě, že si dezert rozdělíte.
La Cucina Nera
Na chvíli se přesuneme do Brněnských Husovic, kde sídlí La Cucina Nera. Pizza pečená v peci na dřevo z italských surovin. I když okolí pizzerie není extra lákavé, samotná restaurace se zahrádkou je krásná a útulná.
Návštěvu začínáme pečenými Grissini se sýrovou omáčkou, které skvěle zaženou hlad. Dokonale křupavá s výrazným rajčatovým základem, taková je pizza v La Cucina Nera. Kromě klasické Margherity doporučujeme pizzu NERA se salámou a ricottou a Al Cotto funghi e oliva, se šunkou, olivami a houbami. Večeři můžete doplnit výběrovým vínem. A jako ve skoro každé dobré italské restauraci, i v La Cucina Nera si můžete dát po večeři tiramisu.
Večeře pro dvě osoby se pohybuje v cenové relaci kolem 1000 Kč.
Castellana Trattoria
Pokračujeme na italské vlně, tentokrát to ale nebude už pizza, ale domácí těstoviny, saláty a skvělé víno. Trattoria je v italštině malá tradiční restaurace. Brněnská verze je autentická a příjemná pro posezení s rodinou i ve dvojici.
Naši návštěvu vždy začínáme „Itálií na stole“, kde je výběr italských šunek a salámů a zralé parmigiano reggiano. Výborná je i bruschetta, ať už klasická s rajčaty a mozzarellou, nebo s kozím sýrem a řepou. Z těstovin jsou vždy vynikající rizota, která se mění podle sezónnosti. Během naší návštěvy byly vynikající casarecce s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Jednoduché a vynikající. Kromě těstovin Castellana nabízí i steaky, ryby a saláty.
Večeři doporučujeme kombinovat s vínem. S výběrem vám pomůže zkušený číšník a doporučí vám víno přesně podle vašich představ. Sicilská vína Donnafugata jsou naším jednoznačným favoritem.
Samotná večeře pro dvě osoby vyjde na přibližně 1000 až 1500 Kč. Hodně záleží na tom, s jakým vínem se rozhodnete své jídlo kombinovat.
Restaurace Jakoby
Na Jakubském náměstí je restaurace Jakoby, kde vám nabídnou olomoucké tvarůžky, hovězí tatarák, ale i krevety. Trochu klasiky, trochu exotiky. Jakoby je pivnice a restaurace s prostorným posezením v centru města.
Na své si přijdou zejména milovníci masa, ale ani vegetariáni neodejdou hladoví. Večeři doporučujeme začít malým předkrmem, jako je například zmíněný tatarák, nebo domácím kváskovým chlebem. Vynikající je i grilovaný kozí sýr na toastu s ořechovým medem a salátem s řepou. Na první pohled klasika, kterou hezky doplňuje zajímavá kombinace slaného se sladkým. Hlavním chodem můžete pokračovat lehčím salátem a těstovinami, nebo pořádnou svíčkovou či řízkem. Krok vedle určitě neuděláte s kterýmkoli jídlem.
Samozřejmě, během celé večeře jsme pili pivo. Zeptejte se číšníka, co mají právě na čepu. Celá večeře (pro dvě osoby) včetně piva a předkrmu nás vyšla kolem 1000 Kč.
Milujeme gastronomii a ta brněnská je opravdu výtečná. Na našem blogu proto píšeme i o fantastických místech na kafe nebo brunch. Tyto články by vám rozhodně neměly uniknout :).