Řecká kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Každý, kdo někdy navštívil Řecko, si určitě vybaví omamnou vůni čerstvého gyrosu či souvlaki, linoucí se z otevřených dveří místních taveren, nebo chuť dokonale křupavé baklavy s pistáciemi a bohatými vrstvami sirupu. V Brně si můžete tyto slastní pocity připomenout a znovu se na chvíli cítit jako na dovolené v Řecku. Řeckých restaurací v Brně není mnoho, zůstává proto jen doufat, že v blízké době v metropoli Moravy přibudou nová místa s touto fantastickou kuchyní.
1. Kousek Řecka na talíři
Malinká restaurace s velkým srdcem. Tak by se v jedné větě dala shrnout atmosféra v taverničce Kousek Řecka na talíři. Tento útulný a autentický řecký podnik najdete na ulici Anenská, jenom pár set metrů od Petrova. Tavernu doprovází krásný příběh, se kterým se můžete seznámit na jejím webu. Paní Marcela, původem Češka, si vzala Řeka a dvaadvacet let žila v Řecku. Zde se naučila nejen plynule řecky, ale také tajům řecké kuchyně, které si přivezla zpátky do Česka. Již 6 let provozuje v Brně Kousek Řecka na talíři, kde nabízí autentická řecká jídla.
V restauraci si můžete pochutnat na stálé nabídce pokrmů i na denním menu. V nabídce najdete vegetariánská jídla i lahůdky z masa, také dezerty a řecká vína. Těšit se můžete na pravý řecký gyros, vepřové i kuřecí špízy souvlaki, smažené kalamáry, řecký sýr Halloumi či velice oblíbený řecký salát choriatiki. Z dezertů určitě nevynechejte baklavu, a k ní šálek výborné kávy.
Pokud jste přesyceni tradičního českého vánočního cukroví, využijte speciální nabídku restaurace a objednejte si originální řecké cukroví. Minimální objednávka je na 0.5 kg, cena za kilo je 950 korun. Cukroví si můžete objednat podle chuti – tradiční medové nebo čokoládové melomakarony, kourabiedes, karioky či methismeny, a také dezerty ze stálé nabídky – baklavu, kantaifi či chalvu.
Otevírací doba restaurace
Pondělí-Pátek: 10:30-21:00 (kuchyně je otevřena 10:30-20:30)
Sobota: 11:00-21:00 (kuchyně je otevřena 11:00-20:30)
Neděle: 11:00-17:00 (kuchyně je otevřena 11:00-16:30)
Neděle 17. 11. 2024: 11:00-17:00 (kuchyně je otevřena 11:00-16:30)
2. Cosmopolis Grill
Tuto restauraci určitě nepřehlédnete – nachází se totiž v samotném centru Brna na ulici Kozí jen pár kroků od Náměstí Svobody. Interiér je vzdušný a prostorný, zařízený ve světlém dřevě s tmavě modrými prvky. Originálním doplňkem jsou světla ve formě žárovek omotaných námořnickými provazy. Díky množství stolů a rychlosti servisu se nemusíte obávat, že byste v Cosmopolis Grillu zdlouhavě hledali místo k sezení.
Usměvavá obsluha vám ráda pomůže zorientovat se v široké nabídce řeckých pokrmů. K dispozici je denní menu i stálá nabídka. Určitě doporučujeme začít studeným nebo teplým předkrmem – výběr je opravdu široký: tzatziki, tradiční řecké fazole v rajčatové omáčce, pečené červené papriky, plněný vinný list s rýží či feta sýr v těstíčku se sezamem a medem. Vše je delikátní a připraveno z čerstvých surovin.
Řecká kuchyně je plná lahodných pokrmů z masa, pokud ale nemáte zrovna chuť na maso nebo maso nejíte, doporučujeme vyzkoušet pokrm Melitzana furnu – pečený lilek s rajčatovou omáčkou, feta sýrem a pita chlebem jako přílohou.
Otevírací doba restaurace
Pondělí-Čtvrtek: 11:00-22:00
Pátek-Sobota: 11:00-23:00
Neděle: 12:00-20:00
3. Taverna Athena
Posledním tipem naší redakce je Taverna Athena v Královém Poli na ulici Štefánikova. Restauraci zpozorujete už z dálky díky veselému modrobílému potisku budovy, který připomíná žirafí skvrny. Díky dřevěnému posezení s modrými prvky a tlumenému osvětlení se zejména večer budete cítit jako na návštěvě u řecké rodiny. Odpovídá tomu i bohatá nabídka jídel, mezi kterými najdete nejen vegetariánské ale i veganské speciality. Pokud máte velký hlad, nebo restauraci navštívíte ve skupině, doporučujeme vyzkoušet ochutnávkové menu plné rozmanitých druhů masa, lahodného tzatziki a pálivých papriček.
V letních měsících se k vydatnému jídlu skvěle hodí ledový nápoj. Kromě klasik jako jsou pivo a víno nabízí Taverna Athena i vynikající ledovou tříšť – v nealko i alko „opilé“ verzi s bílým nebo červeným vínem. Doporučujeme také domácí limonády – meduňkovou, levandulovou nebo šalvějovou (všechny jsou vynikající). Naopak, pro podzimní a zimní měsíce připravila Taverna Athena speciální pálivá jídla. Pochutnat si můžete na pálivém gyrosu v pitě s různými druhy masa nebo vyzkoušet vegetariánskou pálivou pitu.