Kam na českou kuchyni v Brně? Top 4 místa

České restaurace v Brně nabízejí kombinace tradičních receptů s moderním pojetím kuchyně. Ať už hledáte ty tradiční jako svíčkovou, poctivý guláš nebo chcete ochutnat inovativní variace klasických pokrmů, brněnské podniky vám vyjdou vstříc. V článku se podíváme na ty nejzajímavější restaurace, kde si můžete vychutnat to nejlepší z české kuchyně.

1. Stopkova Plzeňská pivnice

Pokud se v Brně porozhlížíte po místě, kde si můžete vychutnat lahodný půllitr piva ve skvělém prostředí, Stopkova plzeňská pivnice v Brně by mohla být přesně tím, co hledáte. Pivnice se nachází v centru Brna a budova je chráněná jako kulturní památka ČR.

Stopkova plzeňská pivnice je jedním z těch míst, kde na vás hned při vstupu dýchne nezaměnitelný duch starých dobrých časů. Interiér je zařízený v tradičním stylu s dřevěným nábytkem, které přímo vybízejí k tomu, abyste se usadili s partou přátel a užili si večer.

Pivnice nabízí polední menu v čase od 11 do 15 hodin. Na menu je vždy jedna polévka za 45 Kč. Dále je na výběr ze dvou hlavních chodů a jednoho salátu. Za všechna jídla z poledního menu zaplatíte do 200 Kč. V jídelním lístku najdete předkrmy, tataráčky, saláty, těstoviny i rizota a bezmasá jídla. Najdete tu i typická jídla k pivu, jako jsou utopenci, zapečené tvarůžky, nakládaný plísňový sýr nebo klobásky.

Česká kuchyně je velmi pestrá, a proto i tady máte na výběr z mnoha tradičních jídel. Svíčková na smetaně za 239 Kč, guláš za 229 Kč, pečená kachna za 259 Kč, nebo roláda ze selátka za 249 Kč. Oběd můžete zakončit sladkou tečkou, například jejím výborným čokoládovým dortíkem za 154 Kč.

Na nápojovým lístku nechybí pivo, a to hned několik druhů, klasika jako džusy nebo točená limonáda, ale i spoustu druhů alkoholu včetně whiskey, slivovice nebo míchaných nápojů.

Otevřeno mají každý den od 11 do půlnoci kromě neděle, to mají otevřeno do 23 hodin.

Stopkova plzeňská pivnice je skvělou volbou pro každého, kdo hledá českou hospodu s přátelskou atmosférou, výborným pivem a tradičním jídlem.

2. Restaurace Podloubí

Tato restaurace se nachází na adrese Smetanova 41. Podnik láká hosty především kvůli své poloze a útulnosti s nádechem staré hospody. Interiér restaurace je zařízený vkusně, dřevěné stoly a židle a decentní osvětlení vytvářejí pocit domácké atmosféry.

Restaurace nabízí denní menu, kde nesmí chybět každý den vepřový guláš, kynuté borůvkové knedlíky, vepřový vrabec, smažený sýr a hermelín. Chuťovky jako nakládaný hermelín, utopence a klobásy nesmí také chybět. Točí se tu tři druhy piva velmi oblíbeného pivovaru Polička.

Ceny jsou velmi přijatelné. Za kompletní menu s polévkou zde zaplatíte do 200 Kč. Otevřeno má restaurace od pondělí do pátku v rozmezí 11- 22 hodin a přes víkend od 16 do 22 hodin.

3. Skanzeen

Místo, které vás na první pohled zaujme svou unikátní atmosférou. Kombinuje kouzlo tradiční venkovské chalupy s moderními prvky. Restauraci najdete na adrese Pekařská v centru města.

Každý den je v poledním menu výběr z pěti jídel. Polévka je v ceně a dohromady menu stojí v rozmezí od 169 do 199 Kč. V jídelním lístku najdete předkrmy jako kachní paštiku nebo valašské zelňáky. Co se týče polévek, na výběr je z hovězího vývaru, valašské kyselice a česnečky. Za polévku zaplatíte kolem 70Kč. Restaurace má v nabídce své domácí halušky v různých variantách za 248 Kč, domácí lokše kolem 270 Kč a různé speciality jako smažené tvarůžky, pečené žebro, vepřový vrabec nebo steaky.

Ve Skanzeenu se budete cítit jako v pravém venkovském stavení, kde vás obklopí vůně domácí kuchyně a praskajícího dřeva z krbu.

4. U Třech čertů

Restaurace U Třech čertů má dvě provozovny – na ulici Starobrněnská a Dvořákova. Nabízí moderní českou kuchyni vařenou podle starých receptů a týdenní menu připravované ze sezónních surovin od lokálních dodavatelů. Restaurace má až 100 míst k sezení a v letních měsících otevřenou zahrádku s dalšími 50 místy.

Jeden z hlavních důvodů, proč si tento podnik získal srdce mnoha návštěvníků, je interiér laděný v rustikálním stylu, který evokuje pocit staré dobré hospody.

U denního menu je polévka v ceně a na výběr je ze šesti jídel, které se pohybují od 145 Kč do 200 Kč. Z jejich jídelního lístku si můžete vychutnat jídla od silného vývaru, přes nakládané hermelíny, klobásy, až po svíčkovou na smetaně s knedlíkem či gulášem. Specialitou této restaurace je jídlo Čertovy a Luciferovy vidle neboli maso na jehle.

Co se týče cen stálé nabídky, jsou o něco vyšší, ale každý si tu vybere to svoje. Jídla se pohybují mezi 250 a 360 Kč. Restaurace nabízí i jídla pro více osob, například skoro dvou kilovou porci jídla s názvem Staročeská žranice za 1 299 Kč.

Ochutnat zde můžete jedno z nekvalitnějších a nejchutnějších piv z českých minipivovarů, a to pivo z Bratčic. Restaurace má širokou nabídku vín z Jižní Moravy a alkoholických i nealkoholických nápojů.  

Restaurace U Třech čertů je ideálním místem pro všechny, kdo hledají poctivou českou kuchyni v příjemném a útulném prostředí.